RSS
Image

Impian dan harapan

26 Dec

twilight_at_sunset_widescreen-wide

Assalamualaikum. Pejam celik pejam celik tahun 2013 bakal melabuh tirainya.

Hahhghh…mengeluh.

Cepat betul masa  berlalu. Terasa bagaikan baru sahaja menyambut tahun baru. Tiba-tiba terlintas dalam benak ini antara tanda-tanda kiamat adalah cepatnya masa berlalu. Astagfirullah hala’zim. Semoga kita semua tidak tergolong dalam manusia yang rugi. Seperti mana firman Allah dalam surah Al-Asr ayat 1 hingga 3.

“Demi masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.”

Bagaimana dengan segala hajat, impian dan harapan kita di tahun ini. Adakah tercapai segala yang diimpikan? Tahniah pada mereka telah mencapainya. Bagi yang masih belum tercapai apa yang dihajati seperti diriku ini. Jangan putus asa. Semoga kita terus berusaha dan melangkah tanpa rasa jemu. Kerana aku yakin Allah tidak akan mensia-sia segala usaha kita selagi matlamat kita tidak bercanggah pada syarak dan syariat Nya. Insyaallah.

Mungkin ada dosa-dosa yang tanpa kita sedari telah menyebabkan segala hajat kita tertangguh. Astagfirullah. Atau mungkin juga Allah rindu akan rayuan dan rintihan kita padaNya. Masyaallah. Sesungguhnya hanya Allah sahaja yang mengetahui bila waktu yang tepat segala hajat, impian dan harapan kita dimakbulkan. Kita sebagai hamba  Nya harus terus berdoa dan bertawakal pada Allah disamping melakukan segala suruhan dan meninggalkan segala larangan Nya.

Dikesempatan ini, aku berdoa semoga kita semua akan terus istiqomah berusaha untuk mencapai apa yang diimpikan. Kita mula dengan menyusun ayunan langkah kita dengan penuh tawaduk dan yakin Allah bersama-sama dengan kita. Sekiranya kita selama ini dikelilingi dengan kawan-kawan yang suka menyogok kita dengan nilai negatif. Susun langkah kita agar menghidarinya dengan cermat dan berhemah semoga tiada hati yang terluka. Dekatkan diri kita bersama kawan-kawan yang dapat membina semangat dan mengingati kita pada yang satu.

Selamat menyusun strategi dan matlamat baru. Selamat muhasabah diri kita di sepanjang tahun 2013 ini yang hanya tinggal beberapa hari sebelum melangkah ke 2014 masihi. Segala kenangan manis menjadi penaik semangat kita. Manakala yang pahit menjadi sempadan dan pengajaran untuk kita menghadapi cabaran dan rintangan yang mendatang.

NormalDoa1

Wallahhua’lam. 😉

 

(imej: google)

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on December 26, 2013 in Motivation

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: