RSS

Monthly Archives: November 2013

Image

Doa Penerang Hati

Doa Penerang Hati

 

Assalamualaikum,

Hari ini saya ingin berkongsi satu doa iaitu doa penerang hati. Saya percaya semua orang tahu akan doa ini. Doa yang pendek dan ringkas. Sesuai bersempena final exam kite esok lusa ni. Semoga Allah terangkan hati, tingkatkan kefahaman dan permudahkan urusan kita…amin..

Ok…selamat beramal 🙂

 

(imej: google)

Advertisements
 
3 Comments

Posted by on November 29, 2013 in Spirituality

 

Nokia Lumia 2520 Tablet

nokia

Hi friends,

Just want to share this news about ” Nokia Lumia 2520 ad pokes fun at iPad air for productivity “.

So cool…check it out!! It seem iPad has new competitor heee…

comic pc

c u 😉

 

(images: google)

 
Leave a comment

Posted by on November 28, 2013 in IT

 
Video

I’m stress…..(part 2)

Hi friends,

Just continued from previous posting. Also a part of my finding on how to manage our stress correctly. But this time I want to share a clip about the consequences from the stress. Source from youtube. Although the clip short and simple but there is a lot of message to us on how the important we manage our stress.
Ok…that’s all for now…happy watching and have a nice day..
c u.. 😉

 
2 Comments

Posted by on November 28, 2013 in Motivation

 
Video

I’m stress

Hi friends,

I’m little stressed right now. Many things in my head like “whirlwind inside of my head”..suddenly remind me to the Papercut lyric from Linkin Part hee..Why I stress? I stress on many things..stress on study, work, relationship, life…bla..bla..bla…better I’m not mention it…afraid become more stress when you read it hee..

Until I make a quick and short research on how to manage the stress. I google it. Then I saw this clip from youtube regarding stress management …short, simple, easy to understand and it is interesting. So I would like to share it because “sharing is caring“.

As summary from my research, we need to think positively, get enough sleep, eat healthy food and do something that will make we happy. These are the parts of ways how manage our stress easily. Actually there are a lot of ways or method out there. As long as the way that you choose not make you become more worse such as taking drug, alcohol or something that can harm yourself.  I hope this can be a lesson to us how we can manage our stress correctly. Hope you enjoy it..

That’s all for today…enjoy your day..don’t worry and be happy..bye2 😉

 
Leave a comment

Posted by on November 25, 2013 in Motivation

 

Good Luck

Pejam celik..pejam celik..kita telah pun melangkah ke fasa-fasa terakhir tahun 2013..fuhhh..cepat rasa..sekarang dah November..lebih kurang 2 minggu lagi dah nak masuk Disember…huhuhu

Sebenarnya itu bukanlah topik utama saya nak share kali ini…saya sengaja sentuh pasal ni sebab ianya mengingatkan saya..satu musim..yang saya kira tidak keterlaluan la kalau saya samakan dengan musim tengkujuh tu..start dari budak tadika sampai la opah dan atuk kat kampung tu..pendek kata sampai tak senang duduk dia orang ni dibuatnya..musim yang saya maksudkan tu adalah musim “PEPERIKSAAN” atau bahasa glamour sikit “EXAM” heee….

Keputusan Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) pada 14 November 2013 yang lalu adalah keputusan terbaik dalam tempoh 4 tahun kata Pengarah Pendidikan Tan Sri Abd Ghafar Mahmud, sumber Sinar Harian.

Pelbagai kisah, suasana, gelagat dan raksi terutama para pelajar semasa keputusan UPSR diumumkan yang dipaparkan di dada-dada akhbar. Gembira, suka, teruja, melompat kegembiraan dan macam-macam lagi la reaksi diorang ni..Antara paling best seorang pelajar Siti Nur FAtini, 12, yang memperoleh 5A dalam semua subjek UPSR telah menerima hadiah sebuah Mini Cooper dari ayahnya, sumber Utusan. Wow…cool!!!..terbaikla dik..

Satu lagi kisah, yang saya rasa paling touching sekali dimana seorang pelajar dari kelas terakhir memperolehi 5A. “Saya nekad mahu membuktikan walaupun ditempatkan di kelas tercorot saya mampu memperoleh keputusan cemerlang dalam pelajaran seperti murid lain” kata Siti Aisyah Mawardi, 12, sumber Harian Metro.

Dua kisah di atas, antara kisah-kisah menarik yang berlaku semasa keputusan UPSR diumumkan. Walaupun hanya UPSR, tapi bagi saya, impaknya sangat besar pada diri saya. Dua kisah tersebut saling berkaitan antara satu sama lain. Ia mangajar kita erti kesungguhan dan ketabahan serta berusaha dalam mencapai apa sahaja yang kita impikan. Dan bertepatan dengan firman Allah dalam Surah Ar-Raad ayat 11: “Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri”.

Kepada semua adik-adik yang menunggu keputusan PMR, good luck, berdoa semoga adik mendapat keputusan yang cemerlang. Bagi mereka yang menduduki SPM sekarang, good luck, buat yang terbaik serta jangan lupa berdoa semoga tenang dan mudah menjawab soalan yang diberikan. Serta pada semua student-student IPTA/IPTS seluruhnya, tak kisah la dimana anda berada, good luck for final exam. Pesanan terutama pada seluruh student final semester, semua classmate saya termasuklah diri saya ni, semoga kita buat yang terbaik untuk diri kita, rehat yang cukup, jangan langkau waktu makan dan yang paling penting jangan lupa diri-Nya, sentiasa berdoa semoga memperolehi ilmu yang manfaat di dunia dan akhirat. Amin..

1b44c39c71f6ea900679fe6ee6c1ef71 images

 

(imej: google)

 
Leave a comment

Posted by on November 22, 2013 in Motivation

 

tweet tweet…tweet tweet

tweet

 

Hi friends,

Just want to share the news from Twitter. On last October Twitter had announced that we can watch the tv through the Twitter yeay!!! cool!!.. i think i’m the last person who notice it..huhuuh…nevermind better late then never…hee. For further info you can refer to the Twitter and Comcast’s new ‘See it’ button lets you watch and record TV shows from within a tweet

Ok that’s all for now..sorry have lot assignment need to finish it and submit this week huhuhu..

Have a nice day!

c u 😉

twitter2

 

 

(images: google)

 
Leave a comment

Posted by on November 7, 2013 in IT

 

Salam Maal Hijrah 1435H

maal-hijrah-card

 

Assalamualaikum,

Di kesempatan ini, ingin ku mengucapkan Selamat Menyambut Awal Muharam 1435h. Semoga di tahun baru ini membawa cahaya baru dalam kehidupan kita.  Tinggalkan segala keburukan yang kite lakukan. Belajar dari kesilapan dan berusaha untuk meninggalkannya. Mulakan hidup baru dengan semangat baru. Kita mungkin tidak mampun untuk menjadi seperti Rasullullah dan para sahabat baginda berhijrah dari Mekah ke Madinah. Sebelum itu baginda dan para sahabat baginda telah melalui pelbagai dugaan dan cabaran yang maha hebat sehingga kasut baginda lencun basah dek darah disakiti oleh kaum kafir.

Tapi sekurang-kurangnya kita mampu mengambil semangat baginda dan para sahabat baginda melakukan Hijrah kerana Allah s.w.t. Allah tidak akan mensia-siakan segala perbuatan kita kerana Dia. Allah pasti akan membalasnya walaupun sekadar sebesar zarah kecilnya perbuatan itu.

Sesungguhnya janji Allah itu pasti. Maka jangan berputus harap dengan rahmat Allah kerana hanya Allah yang tahu saat yang tepat untuk memakbulkan segala doa dan harapan kita. Semoaga kita menjadi hamba-hamba yang dipayungi rahmat-Nya. Amin. 😉

 

(imej: google)

 
Leave a comment

Posted by on November 2, 2013 in Spirituality